Tuesday 26 October 2010

Tarte Au Chocolat - Suklaakakku


Näin blogin aloituksen kunniaksi tässäpä teille kaikille suklaan ystäville kuuluisa ranskalainen Tarte au Chocolat... Tämä kakku on aivan ihanaa, täytteessä on hasselpähkinälevitettä, mikä tuo kivaa vaihtelua normaaliin suklaakakkuun. Kakku on juuri sopivan makea, mutta ei liian, ja täytteen koostumus on tosi pehmeä, muistuttaen suussasulavaa suklaakonvehdin sisällystä. Nam! Hieman kirpakat vadelmat tuo kivaa vastakohtaa. Tätä leipoessa keittiö täyttyy ihanalla, lämpimän suklaan tuoksulla... Minulle uunissa paistettujen kakkujen leivonta alkaa hiljalleen muistuttaan tulevan talven tunnelmallisista koti-illoista... Voi kun saataisiin tänne Brittein saarillekin tänä talvena lunta, kuulostaa ehkä hullulta, mutta usein ikävöin lapin pakkasia tämän kosteankylmän talven sijasta. Mutta saapahan ainakin nauttia Englannin iki-vihreästä ruohosta ja harvinaisista talvikukista, muistuttaen että ei se talvi niin pitkä sitten olekaan. Mutta nauttikaahan suklaakakun piristävästä vaikutuksesta, kaloreita ei ole suositeltavaa miettiä... Ohessa tulee resepti.


Tarte au Chocolat

Täyte:
275g Nutella hasselpähkinälevitettä
125g 70% tummaa suklaata + levy koristeluun ja taikinan sivelyyn
300ml kuohukermaa
450ml maitoa
3 munaa, kevyesti vatkattuna

Taikina:
125g pehmeää voita
90g hienoa sokeria
1 vaniljatanko
1 muna
250g vehnäjauhoja

Koristeluun:
100g suklaata
tuoreita vadelmia
tomusokeria

Taikinan valmistus

1. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri keskenään. Kaavi vaniljansiemenet terävällä veitsellä ja lisää voi-sokeri seokseen. Edelleen vatkaten, lisää muna, sitten jauhot hiljalleen lisäten, kunnes taikina alkaa olla murumaista. Kaada taikina jauhotulle pöydälle ja tuo taikina yhteen. Kääri taikina muovikelmuun ja pidä jääkaapissa 30 minuuttia.

2. Kauli taikina tomusokerin avulla (taikina on tässä vaiheessa todella tahmeaa), sokeroimalla työalusta ja kaulin – sokeri pitää taikinan sopivan makeana ja helponpana kaulia. Älä murehdi jos taikina repeilee ympäriltä, piirakkataikina on aina vaikeahko kaulita, joten yritä vain toimia nopeasti, mitä lämpimämpi taikina, sen tahmeampi.

3. Voitele noin 23cm kakkuvuoka. Painele taikinalevy kakkuvuokaan käyttäen ylimääräistä tomusokeroitua taikinapalaa apuna - sormet tahtovat olla tähän hommaan liian lämpimät, tehden taikinaan helposti reikiä. Täytä taikinassa olevat reiät. Laita jääkaappiin noin 20 minuutiksi viilenemään. Lämmitä uuni 200 asteeseen (kiertoilmauuni 180 astetta). 

4. Vuoraa taikina leivinpaperilla ja täytä vuoka leivontapavuilla tai riisillä, jotta taikina pysyy muodossaan eikä kohoa liikaa. Paista kakkupohjaa 15 minuuttia, nosta pavut/riisit pois ja paista vielä 5 minuuttia kunnes pohja on kypsä ja hyvän ruskea. (Pohja on kypsä kunnes se on sopivan kuiva, testaa tikulla, jos tikkuun ei jää taikinaa, se on kypsä.) Alenna uunin lämpö 160 asteeseen.

Täytteen valmistus

1. Laita Nutella ja paloiteltu suklaa kulhoon. Kiehauta kerma ja maito kuumaksi, kaada seos Nutellan ja suklaan päälle ja sekoita hyvin kunnes suklaa on sulannut ja ainekset ovat sekoittuneet tasaisesti. Anna jäähtyä muutama minuutti ja lisää kevyesti vatkatut munat.

2. Sulata muutama pala suklaata ja sivele sillä kakkupohja – tämä estää pohjaa vuotamasta. Kaada täyte kakkupohjan päälle reunoille asti. Asettele varovasti uuniin. Paista 40 minuuttia 200 asteessa. Täytteen kuuluu olla “höllyvä” mutta ei liian vetinen kun se on valmis. Jätä kakku jäähtymään.

3. Kakun koristelu – tasoita kakun reunat terävällä veitsellä. Raasta huoneenlämpöistä suklaata veitsellä tai perunankuorimaveitsellä, mitä lämpimämpi suklaa sen helpommin se kihartuu nätille kiekuralle. Viimeistele kakku sihtaamalla tomusokeria päälle. 

Vinkki: leikkaa kakku kuumalla veitsellä – näin saat veitsen leikkaamaan sulavammin suklaan läpi.

No comments:

Post a Comment