Sunday 14 November 2010

Kreikkalainen Unelma - Moussaka


Nam nam, moussaka! Munakoisoa, jauhelihaa, juustokastiketta ja yrttejä... Tässä vain muutama aineksista! Näissä 'yhden padan' ruokalajeissa on jotakin niin lohduttavaa ja lämmittävää.. Usein kokkaankin joko laatikoita, patoja tai keittoja, se on jotenkin niin mukavaa heittää kaikki ainekset yhteen astiaan, ja siinä se. Ei tarvitse vahtia useaa eri pannua ja ajoittaa eri ruokia samaan aikaan, vaan sen sijaan uunista tupsahtaa koko komeus! Moussaka on kieltämättä melkoisen työläs kokata, mutta maku on niin taivaallinen että onkin kovan työn arvoinen. Oiva sunnuntai ateria siis.


Moussaka

Ainekset:

600g munakoisoa (noin 2)
600g perunoita
2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
400g säilöttyjä tomaatteja
500g naudan tai lampaanjauhelihaa
15ml/1 rkl tomaattipyreetä
125ml kuivaa valkoviiniä
2 rkl persiljaa
1 rkl kuivattua oreganoa
puolikas tl kanelia
ripaus sokeria
60g parmesan juustoa
1 muna
suolaa
pippuria


Bechamel kastike:

60g voita
4 rkl vehnäjauhoja
600ml maitoa
2 munaa
60g parmesan juustoa
2 rkl sitruunamehua
suolaa
pippuria
ripaus muskottipähkinää

Valmistus

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen.

2. Pese ja kuivaa munakoisot. Leikkaa 1cm paksuisiksi viipaleiksi. Ripottele viipaleiden päälle suolaa ja jätä valumaan. Näin saat ylimääräisen nesteen pois.

3. Kuori ja viipaloi perunat ohuiksi viipaleiksi. Asettele perunaviipaleet öljytyn uunilevyn päälle, ja mausta suolalla, pippurilla ja kuivatuilla yrteillä. Sekoittele viipaleita öljy-yrttiseoksessa, ja paista noin 15 minuuttia uunin ylätasolla kunnes perunat ovat kypsiä.

4. Pyyhi munakoisot talouspaperilla kuivaksi. Paista viipaleita pannulla öljyn kanssa, kummaltakin puolelta muutaman minuutin ajan, kunnes ne ovat pehmenneet. Laita viipaleet talouspaperin päälle odottamaan ja kuivumaan.

5. Lisää pannulle öljyä, ja paista pilkotut sipulit ja jauheliha.

6. Lisää tomaatipyre, murskatut valkosipulinkynnet, säilötyt tomaatit (ilman nestettä, valuta tomaatit siivilän läpi) ja lopuksi valkoviini. Mausta persiljalla, oreganolla, kanelilla, sokerilla, suolalla ja pippurilla. Anna porista hiljalleen noin 10-15 minuuttia, kunnes nesteet ovat haihtuneet.

7. Laita kastike sivuun, anna jäähtyä hieman, ja lisää raastettu parmesan juusto ja muna, ja sekoita hyvin.


Bechamel kastikkeen valmistus

1. Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Sekoita.

2. Lisää maito hiljalleen lisäten, koko ajan sekoittaen. Tuo varovasti kiehumispisteeseen edelleen koko ajan sekoittaen, ja lisää parmesan juusto. Anna juuston sulaa kastikkeeseen ja sekoita taas hyvin.

3. Ota kastike pois kuumalta levyltä ja mausta suolalla, pippurilla, sitruunamehulla ja ripauksella muskottipähkinää.

4. Lisää lopuksi kevyesti vatkattu muna ja sekoita hyvin.


Laatikon kokoaminen

1. Rasvaa/öljyä uunivuoka, ja lado kerroksia aloittaen munakoisoista, seuraten jauhelihaseoksella ja sitten perunaviipaleilla. Kaada lopuksi juustoinen Bechamel kastike kerroksien päälle, ja paista uunissa 40-50 minuuttia 200 asteessa.

Vinkki: Peitä vuoka foliolla jotta juustokastike ei pala, ja ota pois kunnes paistoaikaa on jäljellä noin 15 minuuttia jotta saat ruskean pinnan.

No comments:

Post a Comment