Friday 19 November 2010

Marokkolainen Kikhernekeitto


Kun ulkona on kylmä, on kiva kokkailla jotain lämmittävää ja pehmeän tulista.. Keitot ovat myös hyviä jos haluaa jotain hieman kevyempää, mutta silti mahan täyttävää. Tässä keitossa on juuri sopivan verran potkua, mutta ei ole liian tulista joten mielestäni sopii kyllä lapsillekin. Tästä on tullut yksi lempikeitoistani, ja tuoreen chilin käyttäminen tekee huomattavan eron kuivattuun verrattuna. Tämä on kyllä totta useimpien mausteiden kohdalla, kunhan niitä tuoreita yrttejä aina vain löytäisi näin talviaikaan!


Marokkolainen Kikhernekeitto

Ainekset:

2 rkl oliiviöljyä
2 varsisellerin vartta
2 sipulia
2-3 murskattua valkosipulin kynttä
1 tuore punainen chili, siemenet poistettuina (voit myös käyttää kuivattuja chilihiutaleita tai jauhetta, jolloin käytä 1 tl)
400 g tölkki kikherneitä
400 g tölkki härkäpapuja tai flageolet papuja (noin 200 g ilman lientä siis)
500 ml kasvislientä
400 g säilöttyjä tomaatteja, ilman lientä
2 ½ tl jauhettua kuminaa
1 tl jauhettua korianteria
nippu tuoretta korianteria (tai 2 rkl kuivattua korianterin lehteä)
puolikkaan sitruunan mehu
ripaus suolaa




Valmistus

1. Kuumenna öljy isossa kattilassa, lisää hienoksi silputut sipulit ja selleri. Kuullota kattilassa alhaisella lämmöllä, kunnes sipulit ovat pehmenneet, mutta eivät ihan vielä ruskistuneet.

2. Lisää kuminajauhe ja hienoksi pilkottu chili, sekä murskatut valkosipulin kynnet. Sekoittele muutama minuutti, edelleen alhaisella lämmöllä.

3. Lisää seuraavaksi säilötyt tomaatit (ilman lientä), ja anna kuumeta muutama minuutti.

4. Lisää nyt myös kasvisliemi, noin puolet kikherneistä (laita loput sivuun odottamaan) ja härkäpavut.
Sekoittele hyvin ja tuo keitto kiehumispisteeseen.

5. Sillä välin kun keitto porisee, ota sivuun laitetut kikherneet ja murskaa ne perunanuijalla tai sauvasekoittimella, ja lisää keittoon.

6. Anna porista noin 15-20 minuuttia, tai kunnes keitto ei ole niin vetelää, ja maut ovat sekoittuneet hyvin. Mausta vielä sitruunamehulla, korianterilla ja ripauksella suolaa. Tarkista maku ja lisää mausteita tarpeen mukaan.

Tarjoile mieleisesi lämpimän leivän kanssa.

No comments:

Post a Comment